torsdag 8 april 2010

Historiska ögonblick

1st TCI Global Conference on Tourism Competiveness "World class sustainable competitive tourism clusters! är invigd !

Det kändes stort att vara en del av denna konferens. Människor från hela världen fanns på deltagarlistan - Spanien, Fnland, Lettland, Brasilien, Australien, USA, Domikanska Repibliken och många fler nationaliteter. Alla arbetar med klusterutveckling inom turism. För två år sedan när jag ställde frågan till några av de mer erfarna klustergurusen om var det fanns turismkluster i världen att studera så var det mycket mycket tveksamma svar. Turismkluster...nja kanske något men njaee var svaren då. Två år senare är detta något av en trend över världen - där de flesta vuxit naturligt under många, många år men inte sett sig som eller utgjort ett s k kluster.Dessa utgör grunden till den utveckling som pågår just nu.

Imorgon kommer vi att studera kluster i praktiken - jag kommer att delta på turen som heter "Eco Route 100% deep green".

Den kommer - om programmet beskriver detta på rätt sätt- att handla om hur man genom klustersamarbete ( privat och offentligt ) lyckats arbeta med Laguna Bavaro som sedan 1995 varit ett skyddat område till att idag vara s k Blue Flagområde på grund av sin vattenkvalitet och det hållbara arbetssätt man arbetat med inom besöksnäringen för att bevara kvaliteterna. Syftet är att lära mer om hur samarbetet mellan privat och offentlig sektor har förändrat användningen av Bavaro Lagoon samtidigt som man skapat en plan för att blir en del av detinationens utbud.

Det är inte utan att jag tänker på Vänern...

Några nya kontakter tagna idag - Australien, Finland, Lettland och Nya Zeeland. Det känns bra att diskutera gemensamma frågor med människor som känner igen nästan allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar