fredag 9 april 2010

Klustertur 2

Idag var klustertur-dagen. Den tur jag åkte började med en vandring i nationalparken Padre Nuestro, en guidad tur på 1,5 timme i ett område med natruliga källor och grottor. I en var det möjligt att gå ner och känna på det ljumna vattnet. Parken var bra och tydligt skyltad både vad gällde information om naturen men också hur långt det var kvar att gå vid varje infotavla.

Nästa stopp var den lilla fiskelägret Bayahibe. Här fick vi en guidning runt i den minsta nationalpark jag har sett, typ en udde ut i havet som var 200 meter lång. Men det var en mycket professionell guide som visade på växter som inte finns någon annanstans, arkeologisk utgrävning med fynd från ca 2000 f.kr, korallrev och naturliga färskvattenbassänger som de badar i. Deras stora utmaning är att byn fungerar som parkeringsplats till de som ska ut till Catalina Island och väldigt lite av turistkronan hamnar i deras lokala ekonomi.

I all sin enkelhet funkade konceptet med lätttillgänglighet till naturen på båda ställena. Än en gång visar det sig att en bra guide lyfter upplevelen med 1000%.

Efter det besök på en lokal turistbyrå. De har enbart information att ge ut från ett ganska begränsat område. Här skiljer vi oss mycket från andra länder, även i jmf med Europa, där våra turistbyråer i Sverige är bokningskontor och informationsställen för större destinationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar